Како се шири КОВИД-19

2020-10-29

Се смета дека КОВИД-19 се шири главно преку близок контакт од личност до личност, вклучително и помеѓу луѓе кои се физички близу едни до други (на околу 6 стапки). Луѓето кои се заразени, но не покажуваат симптоми, можат да го шират вирусот и на други лица.Пријавени се случаи на реинфекција со COVID-19, но се ретки. Сè уште учиме за тоа како се шири вирусот и сериозноста на болеста што ја предизвикува.

КОВИД-19 се шири многу лесно од личност до личност

Колку лесно може да се шири вирус од личност до личност, може да варира. Вирусот што предизвикува КОВИД-19 се чини дека се шири поефикасно од грипот, но не толку ефикасно како сипаниците, кој е меѓу најзаразните вируси за кои се знае дека влијаат на луѓето.

КОВИД-19 најчесто се шири за време на близок контакт

  • Луѓето кои се физички близу (во рамките на 6 стапки) на лице со КОВИД-19 или имаат директен контакт со тоа лице имаат најголем ризик од инфекција.
  • Кога луѓето со КОВИД-19 кашлаат, киваат, пеат, зборуваат или дишат тие произведуваатреспираторни капки. Овие капки можат да бидат во големина од поголеми капки (од кои некои се видливи) до помали капки. Малите капки исто така можат да формираат честички кога ќе се исушат многу брзо во протокот на воздух.
  • Infections occur mainly through exposure to респираторни капки when a person is in close contact with someone who has COVID-19.
  • Респираторните капки предизвикуваат инфекција кога се вдишуваат или се таложат на мукозните мембрани, како што се оние што се наоѓаат во внатрешноста на носот и устата.
  • As the респираторни капки travel further from the person with COVID-19, the concentration of these droplets decreases. Larger droplets fall out of the air due to gravity. Smaller droplets and particles spread apart in the air.
  • With passing time, the amount of infectious virus in респираторни капки also decreases.

КОВИД-19 понекогаш може да се шири со пренесување преку воздух

  • Некои инфекции можат да се шират со изложеност на вирус во мали капки и честички што можат да застојат во воздухот неколку минути до часови. Овие вируси може да бидат во можност да заразат луѓе кои се оддалечени повеќе од 6 метри од лицето кое е заразено или откако тој ќе го напушти просторот.
  • Овој вид на ширење се нарекува какопренос преку воздухоти е важен начин на ширење на инфекции како туберкулоза, сипаници и сипаници.
  • Постојат докази дека под одредени услови, луѓето со КОВИД-19 се чини дека заразиле други на оддалеченост поголема од 6 метри. Овие преноси се случија во затворени простори кои немаа соодветна вентилација. Понекогаш инфицираното лице дишеше силно, на пример додека пееше или вежбаше.
    • Под овие околности, научниците веруваат дека количината на заразни помали капки и честички произведени од луѓето со COVID-19 станале доволно концентрирани за да го шират вирусот на други луѓе. Луѓето кои биле заразени биле во истиот простор во исто време или кратко време откако лицето со КОВИД-19 си заминало.
  • Available data indicate that it is much more common for the virus that causes COVID-19 to spread through close contact with a person who has COVID-19 than through пренос преку воздухот.[1]

COVID-19 се шири поретко преку контакт со контаминирани површини

  • Респираторните капки може да слетаат и на површини и предмети. Можно е некое лице да добие КОВИД-19 со допирање на површина или предмет на кој има вирус и потоа допирање на сопствената уста, нос или очи.
  • Не се смета дека ширењето од допирните површини е вообичаен начин на ширење на КОВИД-19

КОВИД-19 ретко се шири меѓу луѓето и животните

  • Се чини дека вирусот што предизвикува КОВИД-19 може да се шириод луѓе до животниво некои ситуации. ЦДЦ е свесен за мал број миленичиња ширум светот, вклучително и мачки и кучиња, за кои се вели дека се заразени со вирусот што предизвикува КОВИД-19, најмногу по близок контакт со лица со КОВИД-19. Научете што треба да направитеако имате миленичиња.
  • Во тоа време, ризикот од ширење на КОВИД-19од животни до луѓесе смета за низок. Учат заКОВИД-19 и домашни миленици и други животни.

Заштитете се себе си и другите

Најдобар начин да се спречи болеста е да се избегне изложување на овој вирус.Може да преземете чекори за да го забавите ширењето.

Пандемиите можат да бидат стресни, особено кога се држите настрана од другите. За тоа време, важно е да сеодржувајте социјални врски и грижете се за вашето ментално здравје.

Дознајте повеќе за тоа што можете да направитезаштити се себе си и другите.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy