Дали типот на примерок влијае на резултатите од тестирање на КОВИД-19?

2020-09-02


Додека Светската здравствена организација (СЗО) во моментов препорачува брисеви за назофаринкс за тестирање на КОВИД-19, постојат неколку различни типови примероци и брисеви што можат да се користат за дијагностички тестови. Тие вклучуваат:

  • Назален брис (внатре во носот)
  • Назофарингеален брис (длабоко во носот, достигнувајќи го задниот дел на грлото)
  • Орофарингеален брис (грло, преку уста)
  • Плунка
  • Спутум (флегма)

Дури и кај луѓе со потврдена инфекција со КОВИД-19, вирусот не се наоѓа подеднакво на овие места, со што се доведува во прашање кој е најточен.

covid-19 samples for diagnostic tests
 

Кој примерок е најдобар за тестирање на КОВИД-19?

И покрај тоа што сеуште е рано за да се добие дефинитивен одговор за тоа кој тип на примерок дозволува најточни резултати од тестовите, пре-печатење на мета-анализа на 11 студии од 19 мај откри дека тестирањето на спутум е најефикасно, идентификувајќи 71% од позитивните случаи .1Бидејќи секој од 757 пациенти вклучени во анализата има потврдена дијагноза КОВИД-19, ова значи дека испитувањето примерок од спутум сепак пропуштило 29% од случаите.

Што е спутум?

Спутум, или флегма, е мукозната супстанца што ја лачат клетките во долните дишни патишта на респираторниот тракт. Може да добиете примерок од спутум со насилно кашлање во контејнер.

Мета-анализата покажа дека назофарингеалните брисеви биле вторите најпрецизни со 54% ​​стапка на позитивност. Орофарингеалните брисеви беа најмалку точни со стапка на позитивност од 43%.

Една студија од 26 мај, која не била вклучена во таа мета-анализа, открила дека брисевите за нос биле скоро исто толку добри во откривањето на вирусот, како брисевите за назофаринксот.2

Што значи ова за тебе

It's hard to get large numbers of people to take a diagnostic test that requires a painful sample like a nasopharyngeal swab. Спутум samples—which can be collected by coughing and spitting—are painless and easy to provide. Knowing that research shows sputum sample COVID-19 tests are among the most accurate is further encouragement to consider that option if you need to get tested.

Дополнителни истражувања

Регулаторната анализа објавена од научници од лабораторијата за клиничка геномика Рутгерс ја процени ефективноста на нивниот дијагностички тест COVID-19 користејќи разни примероци и типови брисеви. Користејќи 30 примероци за кои е потврдено дека се позитивни на COVID-19, научниците откриле дека 100% од назофарингеалните брисеви ги потврдуваат овие позитивни резултати. Тие исто така открија дека само-собрани примероци на плунка целосно се согласуваат со резултатите од назофаринксот.3Барем уште една студија исто така открила дека тестовите со плунка даваат слични резултати со назофарингеалните брисеви.4

Колку се точни тестовите COVID-19?

Точноста на COVID-19 тестот ќе зависи, барем малку, од специфичниот тест што се користи. Во Соединетите држави, најдиректното тестирање за вирусот користи лабораториска техника нареченаRT-PCR, што, во теорија, може да открие дури и мали количини на вирус во примерок. Сепак, чувствителноста и специфичноста ќе се разликуваат и според специфичниот тест што се користи и според видот на применет брис.5

Чувствителност наспроти специфичност

  • Чувствителносте процентот на луѓе заразени кои всушност покажуваат позитивен резултат од тестот.
  • Специфичносте процентот на луѓе кои сенезаразени кои всушност покажуваат негативен резултат од тестот.

Мали, рани студии на лица на крајот дијагностицирани со КОВИД-19 откриле дека 11%6до 30%7од нив првично биле погрешно тестирани негативни, дури и кога тие покажале симптоми.

За среќа, тестовите што се моментално достапни во САД треба да се претстават подобро. Анализата со проширен панел NxTAG CoV, која доби мало овластување за употреба од ФДА во март, на пример, покажува ниски случаи на лажни позитиви и лажни негативни, покажувајќи 97,8% чувствителност и 100% специфичност.8Овој тест користи примероци од назофарингеален брис.

Збор од Велвел

Not all COVID-19 swab tests are the same. Research suggests that nasopharyngeal swabs are better than throat swabs. Спутум tests may be even better. Still, if your local testing center is only offering throat swabs, don't walk away. Some information is better than none.

Бидејќи ниту еден тест не е совршен, земете негативни резултати од тест со зрно сол. Ако се чувствувате болни, изолирајте се што е можно повеќе за да избегнете инфицирање на други во случај вашите резултати да бидат погрешни.



We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy