Која е разликата помеѓу брис од грло и примерок од крв

2020-08-10

Тековните методи за откривање на КОВИД-19 вклучуваат тестирање на нуклеинска киселина, крвен тест и комбиниран КТ на белите дробови. Која е разликата помеѓу откривањето на новата крунабрис од грлои крвопролевање? Ајде да погледнеме заедно.

Новото тестирање на коронавирус во моментов главно е поделено на два вида: тестирање на нуклеинска киселина и тестирање на антитела (крв). Општо земено, при клиничка дијагноза, заеднички тест на двајцата ќе се користи за да се утврди дали тестираното лице е заразено со вирусот и фазата на болеста.

Примероците за новиот тест за нуклеинска киселина во круната се собираат од секретите на респираторниот тракт и се испитува вирусот рибонуклеинска киселина (РНК) во секретите на пациентот за да се види дали е заразен од вирусот. Примероците од крвта се собираат од крвта на пациентот, што се користи за тестирање на антитела за да се види дали има антитела стимулирани од вирусот во крвта на пациентот и да се открие дали пациентот е заразен од вирусот и фазата на болеста. Позитивноста на нуклеинската киселина е поврзана со вирусно оптоварување. Колку е поголемо вирусното оптоварување, толку е поголема можноста за нуклеинска киселина позитивна. Во теорија, вирусна нуклеинска киселина може да се открие во рок од 1-2 дена по инфекцијата.

Без оглед за каква болест станува збор, крвниот тест е неопходен предмет во клиничката дијагноза и третман. За новиот коронавирус, рутинските крвни тестови можат да им помогнат на лекарите прво да идентификуваат бактериски инфекции или вирусни инфекции. Ако рутинските тестови на крвта на пациентот имаат нормален или намален број на бели крвни клетки во периферната крв и намален број на лимфоцити, тогаш најверојатно станува збор за вирусна инфекција, а потоа комбинирана со епидемија на пациентот Само со болеста и симптомите, лекарот може да процени дали пациентот е осомничен случај на нова инфекција со коронавирус, а потоа ќе има следење на тестирање на вирусна нуклеинска киселина. Значи, во овој поглед, тестирањето на крвта е исто така корисно за испитување на новиот коронавирус.

The new coronavirus nucleic acid test results are an important reference for the diagnosis and efficacy evaluation of new coronavirus pneumonia. Nucleic acid test screening samples are mostly derived from deep cough sputum or throat swabs. Because the oropharyngeal swab can be operated by opening the mouth, it is relatively simple, so it is more commonly used clinically. However, if the collection ofбрис од грлоnucleic acid test specimens is not standardized, it may cause "false negative" results and cause delays in treatment. Therefore, nucleic acid and blood drawn antibody tests need to complement each other to confirm whether infection has occurred and the status of the patient.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy